Имах старо растение на Rob`s Vanilla Trail, което преди е цъфтяло така
А сега беше в това състояние. Стъблата са много издължени
Преди опитвах да пусна удълженото стъбло в самата саксия както съветваше Т. Омельченко
► ТУК
Чуден свят |
Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.
Вы здесь » Чуден свят » Всичко за сенполии » Пресаждане на ТРЕЙЛЪРИ
Имах старо растение на Rob`s Vanilla Trail, което преди е цъфтяло така
А сега беше в това състояние. Стъблата са много издължени
Преди опитвах да пусна удълженото стъбло в самата саксия както съветваше Т. Омельченко
► ТУК
Обаче на мене много не ми харесва този начин по няколко причини:
- за да се издължи така стъблото, растението трябва да не е пресаждано поне 1,5 - 2 години и значи е оплело доста с корените саксията. И да и сложа допълнително за вкореняване нов участък от растението, просто няма вече достатъчно място. Това може да стане, когато искате да размножите повече растения и се прави като отвод и след като се вкорени да се премахне, но не и да порасне и да расте качествено растение.
- храна за толкова растения просто няма, та даже и да се наторява, недостиг винаги ще се усеща.
- и пренаселеността ще е доста голяма, листенцата ще издребняват и ще се изтеглят в конкуренцията за светлината.
Това ми е опитът за такова вкореняване
Изрових вече вкорененото стъбло и го срязах
Отделно отделих израстък, който е достатъчно голям за да се вкоренява отделно
Върху растението с корен може и да не се слага парник, но върху израстъчето за няколко дена препоръчително да се сложи парниче.
Имаше част от отрязаното стъбло, което можеше да се остави в земята за да пораснат издънчици, но на мене не ми трябват, а и искам тотално да подновя и пръст и да подмладя растенията и затова го изхвърлих
Отрязах три глави, откъснах цветоносите и окъсах няколко реда от листата от които мога да сложа за вкореняване
Засадих трите глави както и преди, а отделно листата
Оставих 2 малки издънчици, които не стават за самостоятелно вкореняване, а когато пораснат, ще бъде по-гъсто бунчето. Основните ще растат настрани, а те ще са насочени в средата.
Главите можеха да се сложат за вкореняване и във вода или мъх, а после да се засаждат, но аз предпочетох да ги сложа в импровизиран парник. Може да се направи и от плик, но така ми харесва повече. Правя дупка за да няма конденз.
Още искам да кажа, че саксията имаше доста полепнали отлагания, които трябва да се махат, ако саксията не е нова. С доста жулене, но няма как, трябва да е чисто.
Чудесно описание, благодаря
Идеално си го направила, това с вкореняване на удълженото стъбло наистина не е удачно. Аз вече имам доста голям опит с вкореняване на розетки и подобни процедури хич не ме плашат. Чуден пример за нас.
Вы здесь » Чуден свят » Всичко за сенполии » Пресаждане на ТРЕЙЛЪРИ