Чуден свят

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Чуден свят » Всичко за сенполии » Проблеми при сенполии

Проблеми при сенполии

Сообщений 41 страница 60 из 155

41

botan написал(а):

Имаш ли термометър? Не вярвам да е от преохлаждане, минималната температура за отглеждане е 13 градуса, което значи че може да издържи за кратки периоди и на по-големи застудявания, пък и ако температурата беше проблема всички растения щаха да са засегнати.

Преди да ги преместя на топло бяха на хладно, все си мисля че към 13-14 градуса, но може би е било по-хладно. Нямам термометър.

42

Ето и снимки. Добре, че повредените листа са от розетки и има шанс за спасение, когато обаче е лист за вкореняване-няма шанс. Това са бебетата дето последно получих. Листата за които говорих имаха същите поражения, но вече са изсъхнали и не личи, затова снимах тези.

http://uploads.ru/t/M/K/G/MKGmf.jpg

http://uploads.ru/t/e/R/D/eRDJa.jpg

http://uploads.ru/t/U/n/d/UndTL.jpg

Отредактировано Acebia (22.01.2012 16:41:08)

43

Acebia, ще споделя моя скромен опит, не използвам вкореняване във вода, защото температурата около дограмата зимата /ако ги държиш там/ е доста по-ниска от стайната. Да не говорим, ако отваряш близо до тях прозорец.... Твоите листенца ми приличат на измръзнали.
Вкоренявам само в торфени таблетки, които слагам задължително в парниче. И така вкореняването не се влияе от по-ниската температура. А като добавим сега и малкото светлина, ето как започва гниенето във водата. При вкореняването в торфени таблетки и парниче загубите са много по-малки, почти нищожни, защото условията са по-постоянни и по-малко стресиращи за листото. Само в най-горещото лято имах по-масови загуби с този метод. Иначе целогодишно нямам никакви проблеми. Плюс това затвореното парниче се явява и нещо като изолатор.  :idea:
Колкото до обработването на листата, аз не го правя. :flirt:
Първо, защото мразя препарати и имам здравословни проблеми, използвам ги само в краен случай, или поне когато времето позволява това да става навън.
Второ, защото според мен това е допълнителен стрес за листото. Един много мил човек ми подари обработени листа, но както и предполагах, повечето изгниха.
И трето, докато седи около месец листото в затвореното с цип парниче, то си показва дали е болно. Ако е по-сериозно, то така или иначе едва ли ще оцелее. А доста от заболяванията се повлияват много добре от влагата. Пример, белокрилките и памуклийките хич не я обичат. При фуксиите в парниче първата изчезва напълно. А при теменужките имам същия опит с памуклийката. Преди време ми подариха цъфтяща теменужка заразена с нея. Имаше малък корен и я сложих за вкореняване в парниче. Само я почистих преди това грубо от явните памуци и буби. След изваждането й от парничето (след повече от 2 седмици, няма проблем да престои и повече) беше напълно чиста. Пробвала съм го преди време и с мои стари теменужки. Но задължително условие е парничетата да се сложат на топло и възможно най-светло място. Естествено подобни растения не ги слагам при бебетата и колекцията си дори после, отглеждам ги в друго помещение, докато се уверя, че всичко е наистина добре. Или докато не ги третирам в удобно време с някакъв препарат.
И не се ядосвай, има толкова теменужки, тепърва ще вкорениш още много. http://smayli.ru/data/smiles/pogoda-63.gif

Отредактировано Конфетка (23.01.2012 22:11:12)

44

Конфетка, благодаря за споделения опит! http://smayli.ru/data/smiles/cveta-636.gif Мнго ми хареса начинът ти на разсъждаване и съм напълно съгласен с доводите ти. За сега го удрям на почивка, така ли иначе не остава много време до активния сезон. Напазарувал съм си листенца при Ботан и една рускиня, планирам и от Светлана някои сортове, други ще получа подарък... треперенето над тях е голямо удоволствие за мен.

45

Asebia,паследните ми листа от Светлето,умряха по същия начин.Уж гледах да е по-топло,но пак се сбабичосаха.Явно,че рязката промяна на температурата им влияе.И още нещо:Когато се изпращат листа и детки зимата,не бина да се увиват с влажни сълфетки и да се поливат преди изпащането.Просто мокренето се оказва фатално,защото ги преохлажда допълнително и когато ги прибереш на топло не преживяват шока от голямата температурна разлика.Аз стигнах до този извод,след две загубени пратки.За това с придобиването на придобивки-на пролет.Аз листата които вкоренявам пък ,не ги покривам с парник.В къщи е достатъчно топло и така няма голяма опасност да загният листата от повече влага.Това е моя опит,но всеки си постъпва,както е най-добре за неговите условия.И незнам дали съм права,обаче когато си отделям и пресаждам мои детки,нямам проблем с това.Обаче ако получа от някой,почти винаги имам проблем при пресаждането.Може би промяната от едни условия на гледане на други,си оказва значението.

Отредактировано dinevata (26.01.2012 12:51:35)

46

dinevata написал(а):

паследните ми листа от Светлето,умряха по същия начин

Защо това нещо го разбирам от форума?   :huh:  Още повече, че твоята поръчка беше с ЕКОНТ  и беше застрахована.

dinevata написал(а):

Пристигнаха!Всичко е наред и са в чудесно състояние.Вече ги настаних по места.

Това ти е последното писмо от 30.12.2011 г. Нещо не разбирам!  :no:

Напиши на какви сортове са ти загинали листенца. Аз ще ти ги възстановя, когато ти решиш, че е достатъчно топло.

47

Сега ще поясня и тука,че Светлето не носи отговорност за умрелите ми листа.Тя както винаги ги е опаковала  и изпратила в отличен вид.При мен пристиганаха свежи и здрави.Светлето ме предупреди,че листа не се пращат при ниски темпрератури,ама аз настоях!Мислех че за ден нищо няма да им стане.Може би Еконт съхраняват пратките на студено и те се преохлаждат цяла вечер.Това скапване стана постепено и няколко дена след като ги насях по места.Почнаха да омекват и загниват едно след друго.Мисля че не понесоха шока от голямата разлика в температурите.Светле,готви се за напролет!Други ще си купя,ама вече ще знам.Нали човек от грешките се учи?

48

Светлана, нали форума е за споделяне не само на положителния опит, но и на лошите практики, така да ги наречем. И аз като dinevata не обвинявам никого, просто коментираме и нека... когато някой новак с голям мерак ни прочете да си прави изводи. И при мен дойдоха съвестно опаковани от изпращача... но вече ще знам и няма да рискувам в студено време с пускане и получаване. Макар, че и аз изпратих листа, до сега няма оплакване. Явно е въпрос на малшанс...
Навън времето е мрачно и студено, но на мене ми е топло на душата като си мечтая и си представям още колко нови сортове нушки ще имам,как ще им се радвам докато ги вкоренявам, садя детки, чакам да цъфнат.

Отредактировано Acebia (26.01.2012 19:59:06)

49

Тук няма място за сърдене. Не се чувствам виновна, а просто учудена, че сега го научавам. Моите желания съвпадат с вашите - да се вкореняват добре листенца, да растат хубави растения, да са здрави. Не искам човек да има проблеми и да се откаже да се занимава с сенполии. А сигурно има и такива хора, които са се отказали!
Няма безгрешен човек и аз като всички правя грешки, но искам да знам, когато нещо не е така та даже да не съм пряко виновна. Искам да се казват неща, които трябва да знам за да не продължават проблеми, а за да се търсят начини за да се избягват тези причини.  :yep:

50

Конфетка написал(а):

А аз искам да попитам, защо някои от новонасадените ми детки са по-бледички, от липсата на светлина ли?

Какво ти стана с бебоците, Конфетке?  :question:

Имам чувството че по моите са плъзнали някакви гадинки. :( Кой препарат бихте ми препоръчали против трипси и против брашнеста мана?

51

Да, идва пролет и започват да се събуждат всякакви гадости!  http://fialki.su/sites/default/files/7/613f5a4ada4cf57a7abf9a37177eeb96.gif  http://smayli.ru/data/smiles/nasekomie-90.gif
Против брашнеста мана фунгициди - Топсин М, Моспилан, Топаз.
Срещу трипси - Актара, Адмирал 10ЕК. Има доста добър акаро-инсектицид Актелик, но е много отровен и миришещ.

По принцип има доста препарати ►Препарати за растителна защита
БИОИНСЕКТИЦИДИ ◄ и други препарати

Успех! http://fialki.su/sites/default/files/077c2c81a852.gif

52

То при мен проблема идва от многото цветя и зататвореното помещение...особено пък през зимата съм с вързани ръце. :(
Знам че има доста препарати, но повечето миришат доста силно пък и са агресивни и за това питах за някой подходящ за затворени помещения и за теменужки специално. :)
Дано да имам успех ама тези гадове винаги се шмугват някъде и после пак излизат. :(

53

ТУК◄ има тема и има препарати подходящи за домшни условия. Наистина при голямо количество цветя е проблематично лечението.  :(

54

Здравейте, не знам тук ли е мястото на въпроса ми.От известно време на някои теменужки цветовете не се отварят до край.Прави ми впечатление,че са сортове с цветове с руж по края:Небесное кружево не разтвори дори един цвят стоят си 4 топчици.Има още една,  на която не знам името има две топчици.Rosie Ruffles e с наполовина отворени цветове.Какво им е според вас тъмно ли им е или студено.Всички са на остъклена, отоплена южна тераса.Имам термометър там около 20 -22 градуса е .Другите цъфтят нямат проблем.

55

Трудно е без да го видя да кажа какъв е проблемът. Съхнат ли пъпки или просто са недоразвити.  :dontknow:
За да отхвърля предположение че е трипс ще трябва да провериш. Първо да вземеш лист бяла хартия, да откъснеш цветонос с уж разтворено цветче и да го подрусаш върху хартията и да погледнеш дали няма микроскопични дълги насекоми. Второ на същия цветонос да погледнеш тичинки. Ако са наядени, а в по-тежки случаи може и да ги няма, значи е трипс. Ако всичко е наред ще търсим друга причина.
п.п. Ако им е тъмно ще се издължават листните дръжки и няма да цъфтят изобщо.

56

Торила ли си ги скоро?
Трипсите оставят доста характерни петна по венчелистчетата така че ако имаше трипси - щеше да знаеш. :yep:

Отредактировано botan (08.02.2012 22:34:28)

57

Те и по листата оставят! Има доста разновидности! :|

Това е снимка на лист от доста заразено и ядено растение
http://uploads.ru/i/J/a/m/JamGC.jpg

58

Не съм ги торила.Цветовете не са малки и не съхнат просто само тези трите не си разтварят цветовете.Rosie Ruffles има 8 цвята ,а само един е отворен изцяло.Останалите са започнали да се отварят ,но си стоят така отворени до някъде.Трите са на различни места ,покраи тях другите цъфтят нормално.Тичинките са си там цели са,по листата няма нищо нормални са си.

59

Според мен им липсва сила да ги отворят. Натори ги.

60

botan написал(а):

Според мен им липсва сила да ги отворят

Ако външният им вид е добър най-вероятно е това.Но въпреки всичко,вземи си лупа и ги гледай внимателно около тичинките, трипса ще можеш да го видиш, ако го има. А според мен е най-добре да ги изолираш за кратко и да ги наблюдаваш.Успех !

Вы здесь » Чуден свят » Всичко за сенполии » Проблеми при сенполии