Acebia, ще споделя моя скромен опит, не използвам вкореняване във вода, защото температурата около дограмата зимата /ако ги държиш там/ е доста по-ниска от стайната. Да не говорим, ако отваряш близо до тях прозорец.... Твоите листенца ми приличат на измръзнали.
Вкоренявам само в торфени таблетки, които слагам задължително в парниче. И така вкореняването не се влияе от по-ниската температура. А като добавим сега и малкото светлина, ето как започва гниенето във водата. При вкореняването в торфени таблетки и парниче загубите са много по-малки, почти нищожни, защото условията са по-постоянни и по-малко стресиращи за листото. Само в най-горещото лято имах по-масови загуби с този метод. Иначе целогодишно нямам никакви проблеми. Плюс това затвореното парниче се явява и нещо като изолатор.
Колкото до обработването на листата, аз не го правя.
Първо, защото мразя препарати и имам здравословни проблеми, използвам ги само в краен случай, или поне когато времето позволява това да става навън.
Второ, защото според мен това е допълнителен стрес за листото. Един много мил човек ми подари обработени листа, но както и предполагах, повечето изгниха.
И трето, докато седи около месец листото в затвореното с цип парниче, то си показва дали е болно. Ако е по-сериозно, то така или иначе едва ли ще оцелее. А доста от заболяванията се повлияват много добре от влагата. Пример, белокрилките и памуклийките хич не я обичат. При фуксиите в парниче първата изчезва напълно. А при теменужките имам същия опит с памуклийката. Преди време ми подариха цъфтяща теменужка заразена с нея. Имаше малък корен и я сложих за вкореняване в парниче. Само я почистих преди това грубо от явните памуци и буби. След изваждането й от парничето (след повече от 2 седмици, няма проблем да престои и повече) беше напълно чиста. Пробвала съм го преди време и с мои стари теменужки. Но задължително условие е парничетата да се сложат на топло и възможно най-светло място. Естествено подобни растения не ги слагам при бебетата и колекцията си дори после, отглеждам ги в друго помещение, докато се уверя, че всичко е наистина добре. Или докато не ги третирам в удобно време с някакъв препарат.
И не се ядосвай, има толкова теменужки, тепърва ще вкорениш още много.
Отредактировано Конфетка (23.01.2012 22:11:12)